Eten in het donker – Dans Le Noir London

Kerstmis, vorig jaar. Eén van m’n beste vrienden vertelde dat hij dit jaar voor z’n verjaardag graag eens in het donker wou gaan eten bij Dans le Noir? in Londen. Nog geen half uur later lagen de Eurostar tickets vast, en reserveerden we alvast ons restaurant.

Flash forward naar vorige week vrijdag: we vertrokken naar Londen en hadden ’s avonds onze reservatie. Intussen wist ik dat je je gerechten niet zelf kan kiezen, dat je bij vreemden aan tafel zat, en vroeg ik me vooral af hoe je zonder smossen kan eten als je niet kan zien wat er op je bord ligt. En ook: hoe donker is donker?

Donker is blijkbaar echt pikkedonker. Wanneer je binnenkomt bij Dans Le Noir, krijg je meteen een locker waarin alle lichtgevende voorwerpen zoals gms en digitale horloges moeten achterblijven. In de gezellige lounge kies je meteen ook je verrassingsmenu. Je kiest geen gerechten, maar wel het aantal gangen, wijn of geen wijn en vis, vlees, vegetarisch of keuze van de chef. Daarna stelde de vrouw van het onthaal stelde ons en onze twee tafelgenoten voor aan onze (blinde) ober. Dan vertrokken we, achter elkaar in een treintje, door de gordijnen naar het restaurantgedeelte.

Onze ober manoevreerde ons naar onze stoelen, gaf ons onze waterglazen en waterflessen en vertrok voor het voorgerecht. Intussen leerden wij onze tafelgenotes beter kennen, en leerden we dat water inschenken nog niet zo simpel is als je niks ziet.

Toen het eten kwam, begon ook het spelletje “raden wat je eet”. Qua voorgerecht was mijn gok “kip met onder andere augurken bij”. Het hoofdgerecht bestond uit 3 delen met verschillende soorten vlees. Mijn gok was “iets met bloemkool en steak die niet van een koe komt, en iets met een bladerdeeghoedje”. Qua dessert was ik heel erg zeker van cheesecake met passievrucht.

Na het dessert was het tijd om weer allemaal in een treintje naar buiten te gaan. Eens we weer boven in de lounge waren, kregen we allemaal onze menu, inclusief foto’s. En eerlijk gezegd: ik had heel veel dingen niet geraden. Mijn voorgerecht was inderdaad wel kip, met augurkjes, en eendehart. Het hoofdgerecht bestond uit 3 verschillende soorten vlees. De steak die ik niet herkende bleek rendier te zijn en verder lag er ook nog krokodil op mijn bord. De bloemkool en het bladerdeegkoekje klopten wel. Het dessert bleek ook geen cheesecake, maar wel bavarois van passievrucht met besjes, slagroom en een chocoladekorst… Hmpf, zelfs herkenbare smaken thuisbrengen blijkt moeilijker dan verwacht.

Wat me vooral opviel bij deze ervaring, is hoe veel info je binnenkrijgt met je ogen. Het was moeilijk in te schatten met hoe veel we nu in het restaurant zaten, hoe groot de porties zijn, hoe groot of klein je iets aan’t snijden bent, … Ook mijn besef van tijd ging volledig verloren.  Uiteindelijk waren we na een dik uur al weer buiten, wat heel kort is voor een 3-gangen menu. Ze vragen wel steeds of het volgende gerecht al mag komen, dus was het natuurlijk deels onze eigen schuld omdat we altijd “ja” antwoordden. 🙂

Verder leidt het wel tot grappige conversaties met je onbekende buren: wanneer je een woord niet goed verstaat, is dit nog net iets moeilijker dan wanneer je de andere ziet. Ook gaan de conversaties vaak over de tafelmanieren in het donker ; zo ging het er bij ons over dat we ons hoofdgerecht met onze handen aan’t eten waren.

Zou ik er terug gaan? Ik denk dat de eerste keer sowieso de speciaalste is, maar ik wil het zeker nog eens doen, zo lekker fancy gaan eten op een speciale, niet zo heel fancy manier. Al zou ik dan misschien eerder voor een Dans Le Noir in een andere stad (Barcelona, Melbourne, Parijs,…) kiezen, aangezien ze in verschillende steden een restaurant hebben. ’t is zeker eens de moeite om te doen, krijgt lekker eten en een onvergetelijke ervaring.

Hebben jullie ooit al eens gegeten in het donker? Of ga je dat binnenkort eens proberen? Laat het zeker weten hieronder 🙂

Praktische info Dans Le Noir? adres: London: 30-31 Clerkenwell Green – London| telefoon: 0044 (0)20 7253 1100 | reservaties via http://booking-london.danslenoir.fr/

2 gedachten over “Eten in het donker – Dans Le Noir London

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: