Warschau: de rebellen en de zeemeermin

De Poolse hoofdstad is voor velen geen voor de hand liggende bestemming als je een citytrip zoekt. Toch is het ideaal voor een weekendje weg: ’t is enorm gezellig, en op een weekendje tijd heb je stad grotendeels gezien. De stad is een mengelmoes van oud en nieuw, vol legendes en verhalen over heldhaftige verzetsleden…

De zeemeermin op de grote markt
De Zeemeermin die Warschau beschermt.

De oude stad en de zeemeermin

In het oude stadscentrum vind je op de grote markt een standbeeld van een zeemeermin. Does that ring a bell? Wel, ooit waren er blijkbaar 2 zeemeerminzusjes. De ene ging naar Kopenhagen, Syrenka ging richting Warschau. Toen ze even wou rusten, stopte ze op de oever in de buurt van het oude stadscentrum en besloot hier te blijven. De lokale vissers merkten haar op en wilden haar gevangen nemen, maar werden verliefd op haar zangstem. Toen de zeemeermin later toch gevangen werd door een rijke handelaar, beslisten de vissers haar te gaan bevrijden. Als dank hiervoor beschermt de zeemeermin sindsdien de stad en haar inwoners…

Het oude stadscentrum
Het oude stadscentrum

Toch lijkt deze bescherming niet veel geholpen te hebben, aangezien de stad heel wat oorlogen meemaakte. In WOII werd Warschau voor 85% vernietigd, maar alles werd weer opgebouwd, steen per steen. Wanneer je door het oude stadscentrum loopt, met z’n gekleurde huisjes en smalle straatjes, lijkt het alsof ze er al eeuwen staan. Hier kan je gerust een namiddagje rondkuieren en genieten van de mooie uitzichten van op de oude stadsmuur.

Het Koninklijk Paleis (of beter gezegd Zamek Królewski w Warsawie in het Pools) kan je ook bezoeken en katapulteert je terug naar vroegere tijden. Op zondag is er meestal een iets kleiner deeltje van het paleis opengesteld, maar ’t is dan weer wel gratis. Een faire deal dus!

interieur in het Koninklijk Paleis
Het interieur in het Koninklijk Paleis

De Opstand die tot niet veel leidde

Wanneer je in Warschau rondloopt, zie je op veel plaatsen gedenkplaatsen die naar de opstand van tijdens de WOII verwijzen. Als je met locals praat, kunnen de meesten ook wel vertellen wat hun familie net deed tijdens die periode. De hele stad is fier over wat er toen gebeurde hoewel, spoiler alert, de opstand er kort door de bocht vooral toe leidde dat de Russen achteraf makkelijker konden binnenvallen.

Het teken van het Verzet in Warschau
Het teken van de Warsaw Rising, dat je ook overal tegenkomt.

Het recente The Warsaw Rising Museum schept een mooi beeld van het leven in Warschau tijdens het verzet. Toen Warschau in Duitse handen viel, brak er gedurende 63 dagen een bloederige opstand uit. Een schaduwregering werd gecreëerd, bewapening voorzien, buskruit uit Duitse bommen herbruikt en het rioolnet diende om mensen te evacueren. Ook de pers werd georganiseerd: er werden heel wat kranten rondgebracht door kinderen en jongeren, en er werden ook fotografen en cameramannen aangesteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat er nog heel wat beeldmateriaal bewaard gebleven is, wat je in het museum te zien krijgt. ’t Is echt een aanrader als je wat meer wil weten over de recente geschiedenis van de stad.

het Warsaw Rising Museum
het Warsaw Rising Museum

Jammer genoeg leidde de opstand niet tot een overwinning van de Polen: de opstandelingen werden neergeslagen op 2 oktober 1944. Achteraf kwam Warschau onder Russisch bewind. Tot in 1989 was er nog censuur van toepassing op alles wat over de opstand ging, dus het is te begrijpen dat er sindsdien nog heel wat gedenktekens zijn bijgekomen.

het Paleis van Cultuur en Wetenschap

het Paleis van Cultuur en Wetenschap wordt ’s nachts verlicht.

Oud versus nieuw

In Warschau zijn de meeste gebouwen heropgebouwd na de oorlog, maar de bouwstijl van ervoor werd wel nagebootst in het oude centrum. Errond zie je heel wat gebouwen in een oudere, statige stijl naast moderne wolkenkrabbers.

Het beste voorbeeld hiervan is het het Paleis van Cultuur en Wetenschap, een cadeautje van Stalin aan de stad. ’t Is een doorn in het oog van veel inwoners van de stad, maar wel één van de meest iconische gebouwen van de stad. En zoals één van onze Free Walking tour gidsen het verwoordde: “Van op het Paleis heb je een enorm mooi zicht over de stad, met als extra voordeel dat je het Paleis zelf niet ziet staan” 😉

DSC_0235

Mini-Versailles in Polen

Het Wilanow Paleis is even buiten het centrum gelegen, maar wel makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of een Uber. Dit paleis werd gebouwd in de 17e eeuw en is open voor het publiek. Binnen wacht er een hele verzameling kunstschatten en kan je rondneuzen in de vertrekken van de vroegere koninklijke familie.

De tuinen zijn ook zeker een bezoekje waard, zo vind je er oa een rozentuin, een barokke en een Engelse landschapstuin. Ideaal om bij mooi weer door te kuieren en even te genieten van het zonnetje!

 

de tuinen van het Wilanow paleis
één van de tuinen van het Wilanow paleis

Heb jij Warschau of Polen al bezocht? Wat waren jouw favoriete plekjes?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: