Hoe kies ik een hoofdlamp?

Reisaccessoires: we hebben er allemaal wel enkelen liggen. Van wereldstekkers tot zakmessen: elke reiziger komt er wel eens mee in contact. Hoofdlampen zijn net hetzelfde: superhandig bij het trekken, of om ’s avonds te lezen in een hostelbed.

Aangezien ik normaal de hoofdlamp van mijn pa leende, maar we er beiden één moesten meenemen naar Lapland, werd het tijd om zelf eens research te doen en er eentje te kopen. De ene hoofdlamp blijkt de andere niet te zijn, en vandaar dat ik graag met jullie deel waarop je best let bij het kopen van een hoofdlamp 🙂

IMG-2785
de nachtzichtmodus in actie

1. Batterijduur, + type batterij

Deze spreekt voor zich: de ene koplamp gaat al wat langer mee dan de andere. Sommigen gaan meer dan 60 uur mee, anderen nog geen 10 uur. Het leek me hier logisch om te gaan voor eentje die minstens 10 uur meegaat: op die manier hoef je niet elke dag de batterijen op te laden of te wisselen.

Qua batterijen heb je ook enorm veel keuze: de ene werkt op wegwerpbatterijen, anderen zijn oplaadbaar, en sommigen werken zelfs op zonne-energie.

2. Gebruiksvriendelijkheid

Ik deel gebruiksvriendelijkheid op in 3 dingen: grootte, gewicht en de makkelijkheid van de bediening. Voor grootte en gewicht is het makkelijk: liefst niet te groot en niet te zwaar. Qua makkelijk te bedienen is de grootte en toegankelijkheid van de bedieningsknop(-pen) doorslaggevend. Is de knop superklein of moet je moeite doen om de stand aan te passen, dan is het net iets lastiger om tijdens activiteiten de stand van je lamp aan te passen, of de lamp op of af te zetten.

Petzl Tikka
1 knop , dus makkelijk te bedienen

3. Waterdichtheid

De waterdichtheid wordt hier weergegeven met de IPX-schaal. Deze gaat van 0 tot 8. Bij een IPX0, is je device absoluut niet waterproof. Vanaf een IPX4 kan je veilig vanuit elke richting water spatten op je lamp. Vanaf een IPX7 kan je het toestel in kwestie onderdompelen, en bij IPX8 kan je meer dan 1m diep gaan.

4. Helderheid & schijnstanden

Veel hoofdlampen komen tegenwoordig met verschillende instellingen. Je kan je lamp vaak feller of zachter zetten, en verder en dichterbij schijnen. Sommigen komen ook met een rood lampje. Dit is voor je nachtzicht. In Lapland zag ik dat voor het eerst in z’n werk: je houdt je normale nachtzicht, en kan dus bvb van het Noorderlicht genieten, maar ziet toch wat er voor je op de grond gebeurt.

5. Prijs

Zoals al gezegd hierboven, is de prijsrange van hoofdlampen enorm. Wil je er 20 euro aan geven? Fine. Heb je er 150 euro voor over? Ook dan zal je wel een hoofdlamp vinden die tegen je prijspunt zit. Mijn eerlijke feedback? Investeer in iets deftig, maar doe ook niet al te zot. Een deftige hoofdlamp volstaat al voor de meeste gevallen.

Petzl Tikka hoofdlamp
de hoofdlamp waar ik voor koos: de Petzl Tikka

Wat koos ik nu zelf?

Ik ging na wat opzoekwerk voor de Tikka van Petzl. ’t Is een lichte hoofdlamp, die een 12-18uur aan batterijduur. Aangezien ik de lamp al sowieso mee de sneeuw in ging nemen, leek een IPX4 me wel aangeraden. Zo hoefde ik me geen zorgen te maken als er wat sneeuw op de lamp kwam en dan achteraf binnen begon te smelten. De Petzl Tikka heeft ook een rode lamp voor de nachtzicht feature. Bij het gewone witte licht heb je ook 3 standen, voor dichtbij (10m) tot veraf (60m). Alle technische info vind je op de site van Petzl. Prijs/kwaliteit vind ik ze zeker de moeite: ik kocht ze voor ongeveer 30 euro, wat gezien de features wel ok is.

— Disclaimer: niet gesponsord, ik ben gewoon zelf erg tevreden van deze aankoop 🙂

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: