Teensletsen kwijt in Istanboel

Om de één of andere reden heb ik enkele jaren geleden beslist dat ik naar Istanboel wou gaan. De redenering was iets in de trant van “oké, de Aya Sophia staat daar, en die stad ligt op 2 werelddelen, ik wil gaan”.

En zo gezegd, zo gedaan. Samen met een vriendin trok ik in 2015 naar Istanboel.
Ons hotel lag op het Europese deel, net zoals eigenlijk bijna alles wat we bezochten. Vrij jammer vond ik dat, aangezien ik toen nog nooit in Azië geweest was en dat een mooie shortcut was geweest. Nuja, Azië bleek voor later!

Wat ik wel niet wist, was dat het Europese deel is nog eens uit verschillende delen bestaat die gesplitst worden door water: op het deel waar ons hotel lag heb je het Taksimplein, een drukke winkelstraat en veel restaurants. Op het andere deel heb je alle gekende bezienswaardigheden zoals de Aya Sophia, het Topkapipaleis, de Blauwe Moskee etc.
Op dag 1 hebben we niet zoveel gedaan buiten de beklimming van de Galatatoren, een oude vuurtoren. Echt hoog is hij niet, maar door de hoge ligging heb je een supermooi zicht over de stad. We zijn erna dan ook de Galatabrug overgestoken om op het andere Europese deel een marktje te bezoeken.

istanbul

Op dag 2 was het dan tijd om de toerist te beginnen uithangen. We begonnen bij het Topkapipaleis, waar de sultans vroeger woonden. Er zijn ontelbaar veel blauwe tegeltjes gebruikt bij de bouw van dit paleis, echt mooi. Je kan tickets kopen voor het paleis, en ook een soort “uitbreiding” voor een bezoek aan de Harem. En, ondanks de meerprijs is het wel een aanrader! We hebben tot na de middag rondgelopen in het paleis, waar je echt wel even over doet. Als je ’s middags iets wil eten heb je er wel maar 1 optie (of ik heb over de andere eetstandjes gekeken), en die optie is erg duur. Al kijkt het wel uit over het water, dus het is lunchen met een view ;-).
In de namiddag zijn we de Aya Sophia gaan bezoeken. Wat een gebouw! Enorm indrukwekkend vond ik het, zo groot, zo oud! Het heeft over de eeuwen heen gediend als kerk en als moskee. Op dit moment is het een museum, dus je hoeft je niet aan de kledingsvoorschriften van een moskee of kerk te houden. Er zijn nu blijkbaar wel mensen die willen dat het weer in dienst wordt genomen als moskee, dus wie weet verandert dat binnen enkele jaren.

Na ons bezoek aan de Aya Sophia wilden we dan de Blauwe Moskee bezoeken, dat ligt er zowat tegenover. Maar het kleine “probleem” was dat de Blauwe Moskee nog wel in gebruik is. Toen wij er arriveerden, mochten bezoekers niet meer binnen omdat het gebedsuur was. Uitstellen tot de volgende dag dus, en tijd om gewoon op het gemak iets gaan drinken en eten.

Voor we op dag 3 de Blauwe Moskee bezochten, zijn we de Basilica Cysterne gaan bezoeken. Dat is een oud, ondergronds waterreservoir wat door de pilaren veel weg heeft van een ondergrondse kathedraal. Het is heel mooi verlicht en er speelt klassieke muziek op de achtergrond, wat voor een speciale sfeer zorgt. Het is ook een beetje een mysterieuze plaats, aangezien er in 2 pilaren Medusa-hoofden zijn gebruikt. Ze staan niet recht, maar schuin en ondersteboven. Niemand weet waarom deze steenblokken hier verzeild zijn geraakt…

Tijd dan voor de Blauwe Moskee! Hier moet je als vrouw wel je hoofd en schouders bedekken. Je moet ook je schoenen uitdoen en in een zakje steken. Je gaat immers de moskee langs de ene kant in, en komt er uit langs de andere kant. Boodschap van algemeen nut: pas op, de zakjes zijn héél erg slecht. Toen we aan de andere kant buiten kwamen, was mijn zakje gescheurd en ja hoor, ik was een teenslipper kwijt. En het is druk in die moskee, dus die terugvinden was niet echt mogelijk. Gelukkig had de security aan de uitgang nog een paar slippers op overschot, en die mocht ik hebben. Die mannen hebben toen mijn dag gemaakt!

En aangezien ik toch nog slippers had, zijn we ineens doorgegaan naar de Süleymaniye-moskee. Daar ben ik echt even stil geworden, gewoon door de kalmte daar. Waar de Blauwe Moskee en de Aya Sophia zwart zien van het volk, is het daar superkalm. Ik snap niet volledig waarom, aangezien de moskee écht de moeite is met een mooie marmere binnenplaats en een supermooi zicht over de stad. Na deze kalmte was het dan weer tijd om de levendige stad in te duiken. Ook dan is het op de straten een komen en gaan van mensen.

istanbboel

Aangezien we de eerste 3 dagen enorm veel gewandeld hadden en Istanbul enorm heuvelig is, beslisten we om op onze voorlaatste dag niet te veel te doen. Resultaat: maar een 13km gewandeld, een boottochtje en een hamam. Als je in Istanbul een hamam boekt, let op! Zoek goed op op Tripadvisor etc, aangezien er veel onhygiënische baden zijn. De onze (Kiliç Ali Pasa Hamam), was ons aangeraden door ons hotel en echt de moeite! Bij het binnengaan krijg je een drankje, de lockers zijn goed verzorgd, het is er superhygiënisch en je krijgt er waar voor je geld. Oké: het is 1 van de duurdere, maar voor 150 TL (een dikke 50 euro) word je wel een uur in de watten gelegd. Ik moet eerlijk zijn: intussen zijn we enkele jaren verder, en ik herinner me nog steeds hoe relaxed en proper ik me toen voelde!

Tijdens onze laatste dag hebben we niet meer zoveel gedaan buiten de Grand Bazaar en nog eens naar het Taksimplein, waar we toen niet meer geraakten. Tijdens onze laatste avond was er een betoging naar aanleiding van de IS-aanvallen in Turkije. We hebben zelf niet veel last gehad van de betoging, toen wij die passeerden was het nog erg rustig. Blijkbaar is er later wel met flessen naar de politie gegooid etc.

Conclusie na 5 warme dagen in Istanbul: het is zeker een aanrader! Het is een supermooie, fijne stad. Het is er wel enorm druk, dus niet de ideale bestemming voor wie niet tegen mensenmassa’s kan. We kregen toen we gingen ook wat vragen over onveiligheid etc. Ik heb me er nooit onveilig gevoeld. Natuurlijk, er zijn ondertussen aanslagen gebeurd in de Turkse hoofdstad, maar in Parijs en Brussel jammer genoeg ook…

Handige adresjes Istanbul:

Nuru Ziya Suites : heel verzorgd, mooi, lekker ontbijt & de mensen geven goede tips voor wat je kan gaan eten etc.
Solera Winery, Yeniçarşı Caddesi No.44/A. De place to be voor een goede wijn! Ze geven je er ook ruime proevertjes, en hebben lekker eten.
Peymane, Tomtom Mah. Bogazkesen Cad. No:65/H. Superlekker eten! Neem zeker wat starters, en deel desserts! Wij namen de typische baklava en een soort van zoete, gebakken kaas. Omnomnom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: