Roadtrip Namibië

Namibië stond al jaren op mijn reislijstje. Deze zomer trok ik er dan met 2 vrienden heen om te gaan roadtrippen, en wauw, hier wil ik zeker nog eens heen!

We vertrokken in Windhoek, waar we na aankomst meteen de auto oppikten en doorreden naar Mariëntal. Onze eerste nacht ging gewoon een tussenstop worden op weg naar Fish River Canyon. Meteen verwelkomd worden door 2 neushoorns aan de drinkpoel van onze lodge was dan ook een hele verrassing!

DSC_0105
Met een Windhoek biertje en onze flamingo Babs

De dag erna trokken we dan door naar het diepe zuiden, waar de Fish River Canyon een diepe indruk maakte. ’t Is de 2e grootste canyon ter wereld, en er zijn bijna geen toeristen te zien. Het is er zelfs zo stil dat we ons even hebben bezig gehouden met steentjes naar beneden te gooien om in te schatten hoe diep het er juist is. We hadden jammer genoeg wel geen tijd om de 5daagse trail in de canyon te wandelen, die moet echt wel de moeite zijn!

DSC_0171
Fish River Canyon

Op weg naar het noorden was onze eerste stop Lüderitz. Van hieruit kan je Kolmanskop bezoeken, een oude verlaten diamandstad die nu volledig verwoestijnd is. Een geweldige plaats om foto’s te maken! Ook heel impressionant om het geleide bezoek mee te doen en te zien hoe georganiseerd de Duitsers het daar aanpakten: midden in de woestijn lieten ze een stad verrijzen inclusief ijsfabriek, treintje, elektriciteit en bowlingbaan. In Lüderitz zelf kan je ook wel lekker eten en drinken. ’t is er in sommige bars snel duidelijk waar de tagline “a drinking town with a fishing problem” vandaan kwam.

DSC_0582
Kolmanskop

Na een bezoekje aan de pinguïns op Halifax Island trokken we door naar één van de must do’s wanneer je naar Namibië gaat, namelijk Sossusvlei! Deze kleivlakte ligt tussen de duinen in een woestijn, en vooral het naburige Deadvlei, waar uit de witte klei ook dode bomen uitsteken, spreekt tot de verbeelding. Vlakbij Deadvlei vind je ook de hoogste duin uit het gebied, met de toepasselijke naam “Big Daddy”. Deze duin is ongeveer 325m hoog, en de beklimming is wel een fameuze wandeling. Eens boven word je wel beloond met een magnifiek uitzicht over Deadvlei en andere duinen, en een doordringende stilte. Wanneer je duinen wil beklimmen enzo, doe je dit in het warme seizoen best in de voormiddag. Na de middag was het enorm warm, en besloten we een scenic flight over Sossusvlei te doen. In tegenstelling tot tijdens ons bezoek ’s ochtends, was er nu niemand meer te zien op de duinen…

DSC_1070
Big daddy in de achtergrond

Na de overweldigende natuur in Sossusvlei was het dan weer tijd voor een stad: we trokken door naar Swakopmund! Deze stad is dé place to be voor foodies. We hebben er een dagje rondgelopen en genoten van lekker eten en drinken. The Jetty, het restaurant waar je van op het terras dolfijnen kan zien, en het Hansa Hotel zijn echte aanraders. Het Hansa Hotel heeft immers een Franse chef die 4 x op rij verkozen is tot beste chef van Namibië. Ik snap ook waarom: écht lekker eten, goeie wijn en de beste crêpes Suzette ooit! We betaalden er voor een à la carte 3 gangen menu met een flesje cava en rode wijn ook slechts 40 euro, dus prijs kwaliteit is dit zeker de moeite.

DSC_0093
Oog in oog met een neushoorn, Etosha

Van in Swakopmund naar Etosha rijden is nog wel een hele rit, dus beslisten we dit over enkele dagen te doen. We reden eerst nog een dag langs de verlaten Skeletton Coast. Je ziet er inderdaad een heel deel skeletten van jakhalzen en/of hyena’s. De scheepswrakken waarvan iedereen spreekt, vond ik wel minder indrukwekkend. Het feit dat je er bijna geen andere wagens tegenkomt, is wél echt fijn: je voelt je in the middle of nowhere. Op de dag dat we dan echt tot vlak bij Etosha reden, pikten we ook nog de rotstekeningen van Twijfelfontein mee: hier maakten de San mensen duizenden jaren geleden aantekeningen van welke dieren er allemaal zijn, welke pootafdruk bij welk dier hoort en waar er waterbronnen in de buurt zijn.

DSC_0548

Dan was het tijd voor 2,5 dagen Etosha. Dit is met 22.000 vierkante kilometer een enorm uitgestrekt nationaal park dat naast 4 van de big 5 (geen buffels te zien hier) ook de thuis is van olifanten, zebra’s en verschillende antilopesoorten. Wanneer je het park binnenrijdt, moet je een permit kopen. Deze moet je binnen in een lodge gaan betalen. Wij hebben dat meteen gedaan, en dat bleek een goed idee. In de lodges kan je immers in gastenboeken zien welke dieren waar gespot werden die dag. Vlak bij onze lodge bleken er leeuwen gespot te zijn, dus zijn we er bijna meteen weer vertrokken, en inderdaad: er zaten twee leeuwinnen vlakbij de weg. De rest van de dagen in Etosha reden we rond van waterput naar waterput en zagen we ontelbaar veel zebra’s, hartebeesten, springbokken etc. Ook olifanten zagen we van heel dichtbij, en wauw, wat zijn die dieren groot! Het werd ook muisstil in de auto toen we ineens oog in oog stonden met een neushoorn. Het dier keek ons aan van achter wat planten, en besliste dan de weg over te steken. Indrukwekkend om zo’n beest ineens van dichtbij te zien zonder draad of afsluiting tussen! Op onze laatste avond bij het park besliste een luipaard dan te komen drinken vlak bij ons terras. Alle vogels en dieren waren op slag stil! Onze laatste ochtend in Etosha beslisten we dan met een gids op pad te gaan. Een goede beslissing, want zo kregen we ook nog een luipaard te zien bij daglicht!

DSC_0114
giraf in Etosha

Alles bij elkaar kan ik niet anders dan Namibië aanraden! Wil je ook gaan? Hieronder enkele tips!

 • boek op tijd! Zoals wij in juni boeken voor in september is te laat, lodges zitten vaak al een jaar op voorhand vol.
 • Rij zelf. Het is goed te doen: alles is goed aangeduid en de wegen vallen mee. We hebben wel 3 platte banden gehad, maar dankzij de behulpzame mensen daar geen enkele band zelf moeten vervangen.
 • Neem je tijd in Etosha: rij langs zo veel mogelijk drinkpoelen en enjoy the moment wanneer je de dieren van dichtbij ziet
 • Het is Afrika: go with the flow! Zin in een tussenstop? Doe er eentje! Er is altijd wel iets te zien, van wilde paarden tot een gin distillery (NamGin is een een aanrader wanneer je in de buurt van Keetmanshoop bent!)
 • In de buurt van Sossusvlei: de Desert Homestead Lodge is echt een aanrader! Mooie lodges, inclusief zwembad, goed eten, paardrijtochten en de geweldige manager Joel.
 • Beste bier in Namibië: Windhoek Premium Draught!

1 ding is zeker: ik ga nog eens terug, want er is nog zoveel meer te zien! Extra tips zijn altijd welkom.

3 gedachten over “Roadtrip Namibië

Voeg uw reactie toe

  1. Inderdaad! Al zijn we er wel in geslaagd om 3 platte banden te hebben en steeds anderen in de buurt te hebben die ons kwamen helpen… Om één of andere reden lijken de anderen wel op de juiste momenten voorbij te komen 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: