Petra, 6x anders bekeken

Wanneer je Jordanië, denk je natuurlijk aan Petra. De oude, in de rotswanden uitgehouwen stad spreekt bij veel mensen tot de verbeelding, mede dankzij films zoals Indiana Jones and the Last Crusade die er deels opgenomen werd. Voor we vertrokken, had ik de Schatkamer van Petra bezoeken op m’n bucket list staan, maar ik had niet voorzien dat er zoveel meer te zien ging zijn.

De Siq
De Siq: de kloof die naar Petra leidt

1.  Bijna Petra, maar nog niet helemaal

Een bezoek aan Petra begint met een wandeling door de Siq, een kloof van ongeveer 1,2 km lang met wanden tot wel 180m hoog. In de Siq vind je op sommige plaatsen uitgehouwen figuren en nissen, maar de kloof zelf ontstond door tectonische krachten.

Aagezien we Petra 2 dagen op rij bezochten, gingen we hier 4 keer door. En heel eerlijk: elke keer was een andere ervaring. De drukke momenten waarop er veel bezoekers doro de kloof wandelen, paarden door de kloof galopperen, koetsiers die bijna ruzie maken over wie eerst mag passeren op de smalle plekken in de kloof (soms met vastzittende koetsen en ontploffende banden tot gevolg : been there, seen that),…: het heeft z’n charme. Je waant je echt in de wereld van Alladin en co.

De drukte staat wel in schril contrast met ’s ochtends vroeg, toen we met onze groep de kloof voor ons alleen leken te hebben. Zo rustig, zo stil: je voelt je plots enorm klein tussen deze rotsen.

De schatkamer, Petra
De Schatkamer van Petra

2. Bekend Petra

Na de wandeling door de Siq kom je meteen aan de Schatkamer, Al Kazneh. Dit is hét bekendste zicht van Petra: de in de zandrotsen uitgehouwen façade met zuilen en adelaars. In de tijd van de Nabatheërs was het een mausoleum, maar er doen verhalen de ronde dat piraten hun schatten verstopten in een urne op het 2de verdiep van de gevel. Wat zeker is, is dat de urne later beschoten werd, in de hoop de schat te vinden.

Wat er ook waar van is: de Schatkamer voor de eerste keer zien is écht impressionant. Toen wij er de eerste keer toekwamen, waren we er (met dank aan onze gids) net wanneer de zon de hele gevel verlichtte. Wauw, wat een zicht! Je wandelt uit de kloof, en ziet op het einde de eerste glimps van Al Kazneh. Wanneer je uit de kloof komt, kan je niet anders dan even stilstaan om het allemaal in je op te nemen.

Het nadeel van op “het goede moment” te komen qua licht, is wel dat het dan op het pleintje voor de Schatkamer wel druk is. Verkopers, ezels, toeristen, dromedarissen: alles en iedereen loopt er door elkaar. Vandaar ook hier hetzelfde verhaal als bij de Siq: het is een ervaring in de drukte, maar passeer er zeker ook eens op een kalmer moment en neem het ook dan allemaal in je op.

Fun fact: veel toeristen bezoeken Petra op een halve dag, als een snelle tussenstop. Zij komen meestal niet verder dan de Siq en de Schatkamer. Jammer voor hen, want ze missen veel.

view Petra
Uitzicht over een deel van Petra

3. Wijds Petra

Een hele hoop graven uitgehouwen in de rotsen, ruïnes, een mozaïekvloer, … Petra heeft het allemaal. Het leukste is dat je tussen al deze dingen ook Bedoeïnenpaden kan volgen. Deze zijn wat kleiner en minder goed onderhouden, maar leiden je wel van uitzichtpunt tot uitzichtpunt. Het loont zeker de moeite om hier enkele uren rond te dwalen!

ezeltjes
Ezeltjes, overal te vinden.

4. Beestig Petra

Wanneer je rondwandelt in Petra, kom je een enorm aantal ezels, dromedarissen en paarden tegen. Een foto met een dromedaris in Petra: hoe Jordaanser kan het worden?

Wanneer je doorwandelt naar het Klooster, kan je ook een ezeltje nemen. Ik ben er eigenlijk best wel van geschrokken hoeveel ezels er rondliepen op de hele site. Je moet er vooral ook goed voor opletten, want verkeersregel 1 op de paadjes is “ezels hebben voorrang!” 😉

Het klooster
Het Klooster, gezien van op een uitkijkpunt

5. Beste uitzicht van Petra

Wie een dag of langer in Petra blijft, moet zeker de wandeltocht naar het Klooster ondernemen. Het is een stevige klim, op rotsachtige paadjes, maar eens je boven bent, wordt je beloond met een prachtig zicht op het Klooster.

Dit bouwwerk heeft veel weg van de Schatkamer, maar is nog wat groter. Het plein ervoor is ook een pak leger, maar heeft ook wel een bar in een rots waar je een frisse cola kan gaan drinken na de klim.

Wanneer je dit allemaal hebt opgenomen, kan je nog eventjes verder klimmen naar de uitkijkpunten. Op 1 van de pijltjes erheen stond “Top of the World, best view in Petra” en to be honest: dat was niet gelogen!

Petra Beer
Petra bier

6. Drinkbaar Petra

Aan de ingang van de site vind je de Cave Bar. Deze is ook volledig uitgehouwen in de rotsen en heeft een geweldig terras. Met andere woorden: de ideale plaats om van een welverdiend Petra-bier te genieten! Misschien even als kleine disclaimer: ik heb alle pintjes op de foto niet zelf uitgedronken, daarvoor had ik nog een hoopje vrienden mee 😉

Heb je zelf ook zin gekregen om Petra te bezoeken? Niet aarzelen en gaan zou ik zeggen. Wanneer je vliegt met Turkish Airlines: hou je ticket bij, wij kregen er een mooie korting door bij de toegang tot de stad.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: