Een oosterse nacht in Doha

 

Op weg naar Namibië hadden we een 9 uur durende layover in Doha. Dat in combinatie met de broer van 1 van m’n reisgezellen die daar woont was ideaal om de stad te gaan bezoeken. Het enige nadeel? We zaten er van ’s avonds tot een kot in de nacht.

En in Doha sluiten veel dingen nogal vroeg, zeker als je er op avonden voor een werkdag bent. Toch is het nog wel eens de moeite om enkele uren rond te wandelen.  Hierbij de 4 dingen die mij van Doha het meeste bijblijven.

Souq Waqif
Souq Waqif

Eten in de Souq Waqif

De Soeq Waqif is een oude Bedoeïnensoek, die jammer genoeg in verval raakte. In 2004 is de overheid hem dan beginnen opknappen, en nu vind je er een heleboel winkeltjes en restaurants. ’t is er over de koppen lopen en één van de toeristische trekpleisters van Qatar. Toch heeft het allemaal iets gezellig, en kan je wel even ronddwalen in alle kleine steegjes. Overal komen sterke geuren van kruiden en andere verkoopswaar je tegemoet en je waant je meteen in de wereld van Alladin.

Souq Waqif

Bob de Bouwer

Overal in Doha zie je constructiewerken: er rijzen veel gebouwen uit de grond, er worden nieuwe wegen aangelegd,… Toch zie je ook heel veel afgewerkte nieuwbouw leegstaan. Blijkbaar zijn de Qatarezen erg goed in nieuwe, zotte bouwprojecten starten en afwerken, zonder na te denken wat ze er achteraf mee gaan doen. Eigenlijk is het compleet het tegenovergestelde van hier: hier zoek je een pand met een bepaald doel, en als je beslist het te bouwen is dat in functie van dat doel. In Qatar lijkt het doel eerder “grotere en hogere gebouwen neerplanten”, zonder zorgen over wat ze ermee kunnen.

een deel van de skyline
een deel van de skyline

Lichtjes kijken

Door alle nieuwe hoogbouw, heeft Doha een indrukwekkende skyline om ’s nachts te bekijken. Alles is mooi verlicht, en je voelt je klein tussen alle hoge gebouwen. Toch zijn niet enkel de gebouwen verlicht: de verlichtingspalen langs de snelweg tussen de stad en de luchthaven hebben allemaal een andere kleur van licht. Het zou zo in een pretpark passen.

Moderne architectuur
Moderne architectuur

Warm, warmer, warmst

In Doha is het verschrikkelijk warm. Zo warm dat je zelfs om een kilometer te overbruggen meteen al de auto neemt. Zelfs al is het midden in de nacht, eens je buitenstapt valt er meteen een drukkende warmte op je neer. Om de warmte even te illustreren: wanneer je buiten langs een fontein loopt, voel je een temperatuurverschil tussen wanneer je vlak tegen de fontein staat en wanneer je wat verderaf staat. Overdag rondwandelen in Doha: ik ga het alvast niet meteen proberen 🙂

fontein
Een compleet verlaten fontein vlak bij het Katara Amfitheater

Stille nacht

’s Nachts valt het leven stil in Doha. In grote delen van de stad is niemand meer op straat, behalve af en toe een security agent. Wanneer je ’s nachts langs het Katara Amfitheater loopt bijvoorbeeld, dan kom je daar niemand tegen. Ook op de Pearl (het door mensen aangelegde eiland waar je de jachthaven vindt) is het ’s nachts helemaal verlaten. Hou hier zeker rekening mee als je Doha wil bezoeken tijdens een layover: wanneer je niemand hebt die de stad kent, kan het wel iets creepy hebben. Ook wanneer je gewoon iets wil gaan drinken ben je best gewaarschuwd: enkel de bars van hotels serveren alcohol, en het uitgaansleven valt op veel plekken ook al vroeg stil.

Doha voelt als stad superartificieel aan, en daardoor heeft het een niet zo heel positieve indruk op mij nagelaten. Alles doe je met de auto, overal is airco, alles is over the top en moet groter, fancyier, hoger en moderner. ’t Is wel de moeite om het eens te gaan bekijken, maar ik zou er zelf niet graag voor langere tijd zitten. Als tussenstop op weg naar een andere bestemming kan ik het wel alleen maar aanraden: het stadscentrum ligt vlak bij de luchthaven en er zijn voor enkele uren zeker genoeg dingen te zien!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: