Het Sint Ursula Instituut op een loopje

Mijn middelbare school blijft een plek waar ik met veel nostalgie aan terug denk. De vrienden die ik er maakte, de keren dat we strijk lagen van het lachen. Maar ook de uitgesleten marmeren trappen, de verboden eretrap, een refter met marmeren tafels en kamers met opgezette dieren staan in mijn geheugen gegrift. De setting van mijn middelbaar was immers het Sint Ursula Instituut, wat ik tot nu toe ook nog steeds de mooiste school vind waar ik ooit ben binnen geweest (maar écht, zonder bevooroordeeld te zijn 😉 )

IMG-4845
3, 2, 1 GO!

Ik was dan ook blij om de school enkele weken geleden terug te gaan bezoeken op een net iets andere manier. De leerlingenraad organiseerde immers de “SUI Trail”. Het concept van een urban trail, waarbij je door gebouwen loopt, werd aangepast naar de school. Echt geweldig: we liepen over de verschillende speelplaatsen, door de Kloosterkerk waar de zusters Ursulinen vroeger hun misvieringen hielden, door het park en het Kloosterbos. In het bos heb je een paviljoen staan, waarvan ik me herinner dat ik er maar één keer kwam tijdens mijn 6 jaar hier op school.

suitrail
Al lopend door een stukje geschiedenis

Terwijl ik er op school zat, ging de pracht en praal van de locatie eigenlijk aan mij voorbij. Het was voor ons normaal om in de La Fontaine refter te eten aan marmeren tafels, omringd door muurschilderingen waar de fabels in verteld worden. Ook de Congozaal was voor ons gewoon de zaal waar regelmatig bijeenkomsten waren, wat maakte het ons uit wat er op de muren stond? Nu, enkele jaren later, apprecieer ik dat allemaal net iets meer 😉

piano
één van de pianokamertjes in de pianogalerij

De Wintertuin en Pianogalerij waren wel altijd speciaal: de keren dat ik hier kwam tijdens mijn schoolcarrière zijn op 1 hand te tellen. De Wintertuin werd door de nonnen gebouwd als ontvangstruimte voor de families van de meisjes van het internaat en was in een -voor die tijd- zeer vooruitstrevende stijl. De Pianogalerij is dan weer een pak klassieker qua architectuur. In deze gang heb je langs beide kanten allemaal kleine pianokamertjes, waar de bewoners van het internaat hun muziek konden oefenen. Ook nu wordt er nog regelmatig op gespeeld.

IMG-4860
het verborgen paviljoen in het Kloosterbos

Heb je zin om de school eens te bezoeken, maar wil je niet wachten op de volgende SUI trail? Je kan je bezoek boeken via deze site, en ook op Open Monumentendag is de school meestal open. Hopelijk is er volgend jaar ook terug een SUI trail, en dan ben ik zeker terug van de partij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: