5 to dos in Madrid

Madrid. De hoofdstad van Spanje. Van wat er daar te zien was, had ik niet echt een idee tot ik er vorige week met een vriendin heen trok. En na 4 dagen Madrid, moet ik toegeven dat er geen zotte “enkel in Madrid” dingen zijn. Madrid heeft geen Tower Bridge zoals Londen, geen huizen van Gaudi zoals Barcelona, geen Christusbeeld zoals Rio de Janeiro. Wat Madrid wel heeft, is sfeer en authenticiteit. En een geschiedenis om u tegen te zeggen. Dus hier volgen 5 to dos voor wie naar Madrid denkt af te reizen.

IMG_5205[1]
Wie Madrid zegt, zegt tapas
1. Tapa’ke hier, tapa’ke daar

Wie Madrid zegt, zegt tapas. Oorspronkelijk ontstonden deze kleine gerechtjes als een gratis “proevertje” die op glazen alchoholische drank gelegd werden. Zo werd er toch iets gegeten, en werden de cafégasten minder snel dronken. Nu is deze traditie met of zonder alcohol een must do tijdens een tripje naar Madrid. De beste tapas aten we in Taberna El Sur (Calle de la Torrecilla del Leal, 12). Ook de cocktails zijn hier een aanrader. Wanneer je in de late namiddag een hongertje hebt, is de Mercado de San Miguel de place to go. Vermijd deze wel op de normale eetmomenten, want ’s middags en ’s avonds is het er enorm druk.

IMG_5147[1]
Op een wandeling door Madrid kom je de leukste pleintjes tegen
2. Wandel

Madrid heeft een uitgebreid metronetwerk, maar als je er zoals wij vier dagen (of langer) bent, kan je perfect alles te voet doen. Elk deel van de stad heeft z’n charme, en die mis je grotendeels als je altijd onder de grond zit. Via een geleide wandeling, zoals bvb met Sandemans Free Tours, kan je de stad ook ontdekken én ineens wat bijleren over z’n geschiedenis. Zo stond ik er bijvoorbeeld van verbaasd dat Franco nog tot in de jaren 70 executies liet uitvoeren, en dat hij bij z’n overlijden ook zelf de koninklijke familie weer op de troon bracht.

IMG_5198
Parque del Buen Retiro

3. Parken

Er zijn een massa parken verspreid door de hele stad. Het Parque del Buen Retiro maakt z’n naam van “aangename afzondering” waar, al is het er rond de vijver met de bootjes wel enorm druk. Enkele kilometers verderop vind je de Jardines de Sabatini. Deze liggen vlak tegen het Palacio Real, en zijn een pak kleiner en kalmer. De kleine paadjes, de zichten op het paleis en de rust maken het wel mijn favoriete tuin van de trip.

De Casa De Campo is het grootste park van Madrid, en is enorm. Het zijn de vroegere jachtgronden van de koning, en blijkbaar loop je hier snel in verloren. En aangezien we dat liever vermeden, skipten we dit park dus ook. Het andere bekende park van Madrid, zijnde het Parque Del Oueste met de Egyptische Tempel van Debud, bezochten we wel. Geen enorme aanrader, al kan dat ook wel aan de werken aan de tempel liggen. Op foto’s zag deze er wel enorm mooi uit, maar het viel een beetje tegen in het echt…

IMG_5231[1]
De San Francisco Basilica, waar je oa een werk van Goya kan vinden
4. Kunst!

In Madrid zijn er heel wat “must see” musea, zoals het Prado met onder andere werken van Goya en heel wat Vlaamse meesters. Kunstliefhebbers komen hier zeker en vast aan hun trekken. Wij beslisten om op één van de gratis openingsmomenten naar het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia te gaan. Hier zijn naast Picasso’s Guernica ook heel wat Dali’s te bewonderen. De Guernica heeft me aangenaam verrast, en ook de rest van het museum vond ik wel fijn. Zeker aangezien er een hele rij stond bij de inkom en het binnen eigenlijk nog wel meeviel qua drukte.

Wie een werk van Goya wil zien, maar liever het drukke Prado vermijdt, kan ook naar de San Francisco Basilica. Deze basiliek heeft een enorme koepel, één van de meest indrukwekkende die ik ooit zag. In de eerste kapel links, vind je een werk van Goya terug. Fun fact: er staat een man in het geel op dit schilderij, en dat is Goya himself.

El Rastro
El Rastro

5. Shop ‘til you drop

Madrid is een echte shopstad. De Gran Via is niet alleen enorm mooi met z’n oude gebouwen, maar huisvest ook enorm veel winkels. Ideaal voor een namiddagje winkelen dus! Ook de vlooienmarkt El Rastro op zondag is iets wat je zeker gedaan moet hebben. Het is de grootste rommelmarkt van het hele land, en de place to be voor enkele uren snuisteren en mensen kijken. De naam El Rastro betekent trouwens “het spoor”. Blijkbaar waren hier vroeger de slachterijen en looierijen gevestigd, en wanneer het geslachte vee naar de looierijen gebracht werd, liet dit een bloedspoor achter… Gelukkig is hier vandaag niets meer van terug te vinden 😉

Ben jij al in Madrid geweest? En zo ja, wat vond jij de hoogtepunten?

 

2 gedachten over “5 to dos in Madrid

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: