Moerassen & een oud kuuroord|Kemeri NP & Jurmala

Voor wie een citytrip wil combineren met wat natuur, is Riga een echte aanrader. De stad is heel er groen, niet zo heel groot, en je kan perfect een daguitstapje maken naar het Kemeri Nationaal Park.

Het park ligt zo’n 50 km van de Letse hoofdstad en is makkelijk bereikbaar met de wagen of trein. Wanneer je met de trein gaat, moet je wel een 45 minuten rekenen om van het station naar de ingang van het park te wandelen. Een treinticketje kopen is ook een belevenis: Engels spreken is geen vereiste voor de loketbedienden en het kassasysteem is niet zo geoptimaliseerd. De dag op voorhand eventjes langs het station lopen of tijd genoeg incalculeren is dus wel een must. Wij gingen van Riga naar Kemeri, en dan namen we dezelfde lijn terug met een tussenstop in Jurmala en we kregen 3 (!!!) ticketjes per persoon: Riga-Kemeri, Kemeri – Majori en Majori-Riga. Dat deze 3 stations allemaal op de lijn richting Tukums liggen maakt niet uit: er is niet echt een retour ticket. Fun fact: per traject moest ik afrekenen, want blijkbaar kon het kassasysteem maar 1 traject aan per keer…

tickets
Op en af naar Kemeri met een tussenstop langs dezelfde lijn : 3 treinticketjes

Met je massa ticketjes kan je dan de trein opstappen. Je kan genieten van een zicht op het groene Letse landschap en heel veel water. Eens toegekomen in Kemeri is het een 3,6 km wandelen naar het park. Ik was wel blij met CheckOut Sam z’n routebeschrijving aangezien je wél moet weten dat je naar links moet als je het station uitkomt. Vanaf de weg over de spoorweg staan er wegwijzers, dus dat is wel handig! Enkel goed opletten: je kan rechts een bospadje nemen, en die wegwijzer staat al enkele meters op het pad.De weg na het bospadje en het oversteken van een drukke baan is vrij saai en lang, maar je komt nog wel een kerkhof in het bos tegen.

DSC_0304
Het vlonderpad in het zonnetje

Eens je in het park bent, moet je kiezen voor een kleine (1,5km) of een grote (3,5km) wandeling. Het voordeel aan de grote wandeling is dat je langs de uitkijktoren komt, vanwaar je een enorm mooi zicht hebt over het park. Het is volgens mij 1 van die plekken die er in elk seizoen anders uit ziet, maar wel altijd de moeite is. Wij kwamen er toe onder een stralende zon, zagen dan donkere wolken opkomen en eindigden in de regen. Zonnig weer is natuurlijk altijd het leukste, maar de wolken hadden ook wel hun charme. Het houten pad is ook zéér goed begaanbaar bij regenweer, het wordt totaal niet glad. Gelukkig maar, want de moerassen zijn soms zo diep als een gebouw met 2 verdiepingen! Niet verwonderlijk dus dat hier in WOII verschillende tanks zonken.

DSC_0300
Donkere wolken trekken over het park

Op de terugweg van Kemeri naar Riga kan je een tussenstop doen in Jurmala. Daar zijn verschillende treinstations, dus wij stapten af in het meest centrale station, namelijk Majori. Van daaruit kan je makkelijk naar een ander station (bvb Bulburi) wandelen, en van daaruit weer de trein nemen.

IMG-7325
gebakjes bij Madam Brios

Wanneer je toekomt, kan je meteen de hoofdstraat induiken waar je verschillende restaurants vindt. Een aanrader is een koffie en een gebakje bij Madam Brioš, zeker op een regenachtige dag is het de ideale setting om eventjes op te warmen! Van bij Madam Brioš kan je naar het strand wandelen langs het grote standbeeld van een schildpad die uitkijkt over de zee.

DSC_0331
één van de vele houten villa’s in Jurmala

Vroeger was Jurmala een kuuroord waar vooral Russen heen kwamen om zich te laten behandelen voor allerlei kwaaltjes. Hierdoor staan er heel veel statige, oude, houten huizen. Sommigen zijn prachtig gerenoveerd, anderen erg bouwvallig. Ik vond velen erg Villa Kakelbont-achtig, Pipi Langkous zou er zo kunnen wonen! Intussen zit vastgoed in Jurmala trouwens weer in de lift: tussen alle houten villa’s zie je nu supermoderne woonprojecten oprijzen. Voor wie graag wat huizen kijkt, is het dus een perfecte afsluiter van een daguitstapje uit Riga!

DSC_0319
De schildpad die uitkijkt over het strand

Een gedachte over “Moerassen & een oud kuuroord|Kemeri NP & Jurmala

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: