Van kogels & drugs naar kabelbanen & roltrappen | Medellín, Colombia

Medellín. De naam is gelinkt met drugsbaron Pablo Escobar, wapens, moorden en titel “gevaarlijkste stad ter wereld”. De afgelopen jaren werd de stad wel een pak veiliger, trok ze weer toeristen aan en begon ze plots positieve prijzen te winnen zoals die van “meest innovatieve stad ter wereld”. In zo’n steden vind ik het altijd top om met free walking tours op pad te gaan omdat je dan ineens de stad ziet én wat kadering krijgt bij alles.

de Plaza San Antonio met een Botero beeld

Tour 1: Down town Medellín

Beginnen met het stadscentrum is altijd een goed idee! Onze eerste free walking tour startte vlakbij “ons” Albaka hostel. Onze gids vertelde uitgebreid over hoe gevaarlijk het vroeger was. Met een gemiddelde van meer dan 20 moorden per dag was Medellín de gevaarlijkste stad ter wereld. Aan deze tijd worden de meeste inwoners niet echt graag herinnerd: de slechte herinneringen zijn nog vers. Rondlopen met een Escobar t-shirt en hem ophemelen omdat je Narcos gezien hebt, laat je dus best achterwege. Na het uiteenvallen van het drugskartel rond Escobar, heeft de stad een hele transformatie ondergaan.

Kabelbaan

Eén van de meest beste zetten van het stadsbestuur was inzetten op openbaar vervoer. De metro en vooral de kabelbanen zijn intussen de trots van heel wat inwoners. Ze maken het stadscentrum makkelijk bereikbaar voor de hoger gelegen woonzones en vice versa. Dit heeft het gevoel van cohesie vergroot en ineens heel wat jobopportuniteiten geopend. In de auto claxonneren ze en rijden ze al eens door het rood, maar voor de metro en de kabelbaan schuiven de Colombianen in nette rijtjes aan. De kabelbaan nemen is wel de moeite waard: je krijgt er meteen een mooi uitzicht over de stad gratis en voor niets bij.

op de markt

Lunchen deden we tijdens de wandeling op de Placita de Florez, waar je heel wat vers fruit kan vinden. Wij aten er een typische arepa con queso (= een soort maiskoek met kaas) voor ongeveer een euro en dronken er een lulo (= een soort citrusvrucht)- sapje bij. Omnomnom!

Wat de downtown experience afmaakt, zijn de Botero beelden. We kwamen zowel langs de Plaza San Antonio als de Plaza Botero. De Plaza San Antonio vond ik persoonlijk het meest de moeite: hier vind je 2 dezelfde beelden terug. Eén ontplofte bij een aanslag in 1995 waarbij 29 mensen omkwamen en Botero schonk dus een tweede om ernaast te plaatsen. Een mooi contrast en een ruim plein. Op de Plaza Botero daarentegen kan je over de koppen lopen tussen de 23 beelden die er staan. Nuja, wel de moeite hoor: je herkent een Botero erna als geen ander!

Comuna 13: gezellig druk & kleurrijk

Tour 2: Comuna 13

Op de westelijke heuvelflanken van Medellin vind je Comuna 13. We kregen hier een Zippy tour aangeraden door een koppel Vlamingen die we tegenkwamen in Guatapé en hadden er geen spijt van! Communa 13 buurt ontstond toen in de jaren 70 mensen de conflicten op het platteland ontvluchtten en hier hun huizen begonnen te bouwen. Veel mensen op een beperkte plaats, in zelfgefabriceerde huizen was het resultaat. De strategische ligging tussen het stadscentrum en de snelweg maakte het een erg gegeerde plek voor drugsbendes. Het was hét epicentrum van guerillas, bendeoorlogen, drugssmokkel en moord. De gevaarlijkste buurt in de gevaarlijkste stad ter wereld: Comuna 13 had een naam gemaakt. Onze gids, een meisje van 20, herinnert zich nog hoe de bendes konden bevelen dat iedereen vanaf een bepaald uur binnen moest blijven en hoe er ’s avonds mensen met pistolen rondliepen. Ook je moeten verschuilen achter een matras tegen verdwaalde kogels was normaal.

Comuna 13

Natuurlijk besloot de overheid op een bepaald moment om in te grijpen. Jammer genoeg was dat makkelijker gezegd dan gedaan: belegering na belegering, inval na inval mislukte en de wijk bleef in de handen van de FARC en consoorten. In 2002 werden met operatie Orion de grote middelen ingezet: helicopters, een tank en meer dan 1000 soldaten vielen de wijk binnen voor een belegering van 4 dagen. Heel wat burgers en kinderen raakten gewond, er waren heel wat mensen verdwenen en tot op de dag van vandaag is er discussie over het aantal doden. Jammer genoeg kwamen na operatie Orion de paramilitairen aan de macht. Er waren minder moorden – hoewel er geruchten gaan dat lijken gewoon “beter” gedumpt werden – maar het bleef nog steeds onveilig. Onze gids vertelde hoe je gewoon doodgeschoten kon worden wanneer je in bendegebied kwam waar je niet bekend was. Heftige verhalen allemaal, zeker als je er eventjes over nadenkt dat dit nog geen 20 jaar geleden gebeurde. Achter de kleinste dingen en de kleurrijkste grafiti blijkt een verhaal te zitten.

Glijbaan

Zo passeerden we op een bepaald moment glijbanen naast één van de vele trappen. Een mooi uitzicht en naar beneden kunnen glijden: hoe cool is dat? Dan vertelt onze gids dat hier vroeger kindje, Sergio Cespedes, gestorven is door een verdwaalde kogel terwijl hij aan het spelen was. De glijbanen zijn er nog steeds ter nagedachtenis en om iedereen eraan te herinneren dat je van de kleine dingen moet genieten. En wat doe je dan? Van die glijbaan glijden natuurlijk!

Street art en trappen waar je ook kijkt

Comuna 13 is op dit moment de moeite om te bezoeken door de grote veranderingen die er de afgelopen jaren geweest is. De steile heuveltop werd makkelijker bereikbaar gemaakt door middel van roltrappen. Hierdoor werd de link met downtown Medellin sterker. Ook zijn er heel wat investeringen geweest in buurtcentra, opleidingen, herstellingen voor huizen,… De mensen van de buurt zijn duidelijk meegenomen in het verhaal. En zij maken vandaag de buurt wat ze is: de winkeltjes, de grafiti, de break dance optredens, de gidsen die de buurt door en door kennen en hun uitleg doorspekken met persoonlijke verhalen en je en passant ineens aan een heleboel mensen voorstellen. Definitely een must see in Medellín!

Medellin

Enne is dat daar nu eigenlijk veilig??

Moet je in Medellìn constant schrik hebben voor een overval? Nee. Is het de veiligste plaats ter wereld vol met unicorns en rozenblaadjes? Ook nee. Het blijft een grootstad waar je op je gerief moet letten – gauwdieven, weet je wel – en waar je bepaalde buurten als toerist zeker ’s avonds best vermijdt. Als je wil, zal je er zeker wel ongure buurten vinden. Maar eerlijk gezegd: ik heb me er nooit onveilig gevoeld. Dus volgens mij: ja, da’s veilig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: