Random wildkamperen langs de Seine | Frankrijk

Corona en de lockdown beheersten de afgelopen maanden het nieuws, met veel thuis zitten en weinig tripjes tot gevolg. Intussen zijn er weer wat grenzen open en kan er beperkt weer gereisd worden. Wat een chance, wanneer je net enkele weken tijd hebt tussen 2 jobs! En dubbele chance wanneer je op instagram de vraag voorbij ziet komen of er “iemand zin heeft om mee 3 dagen te gaan wildkamperen in Noord-Frankrijk”. Natuurlijk dadde!

Kamperen in Frankrijk
Belle en het Beest meets Jeanne d’Arc

Op onze eerste dag reden we naar Rouen, waar we de tijd namen om de stad even te bezoeken. Er zijn overal schattige scheve huisjes, kleine steegjes en heel wat snuisterwinkeltjes. Het dorpje van Belle en het Beest lijkt hier wel op gebaseerd.

de kathedraal van Rouen

Mits mondmasker kan je ook heel wat dingen bezoeken: de kathedraal en de Jeanne d’Arc Historial bijvoorbeeld. Rouen en Jeanne zijn aan elkaar gelinkt aangezien zij hier op de brandstapel gezet werd in 1431. Op het plein waar dit gebeurde, de Place du Vieux Marché, vind je tot op de dag van vandaag nog restanten terug van de oude kerk en de schandpaal. Daarnaast is er nu ook de Église de Jeanne d’Arc terug te vinden, die wel de moeite is om eens te bezoeken. Zowel binnen als buiten wijkt deze kerk af van de “gewone” architectuur die je overal in Europa terug kan vinden door de lange uitlopers van het dak en de volledige glas-in-lood muur.

Rouen

Na onze culturele bezoekjes was het tijd voor één van de belangrijkste zaken van de dag: inkopen doen voor het avondeten! Wie Frankrijk zegt, zegt kaas en wijn, wat we nog wat opfleurden met tomaatjes en basilicum van onze basilicumplant die we Benedictus doopten. Zoals bij élke trip naar Frankrijk, kwamen we ook nog snel de obligatoire landgenoten tegen: 3 kerels die Rouen op de fiets aan het verkennen waren. We waren nu dus echt klaar om naar de middle of nowhere te trekken en te gaan kamperen!

Les Boucles de la Seine: natuur meets industrie

We gingen slapen in het regionale park Les Boucles de la Seine. Het speciale aan dit park is dat er niet enkel natuur te vinden is, maar ook heel wat dorpjes, abdijen, kastelen en zelfs industrie. Die industrie zorgt ervoor dat je heel wat supermooie slaapplekken niet kan gebruiken omdat ze afgesloten zijn met draad. Wanneer je hier gaat wildkamperen, voorzie je dus best tijd genoeg om een goed plekje te vinden.

In mijn nopjes met de kampeerplek

Onze wishlist voor een goede plek was ook wel vrij stevig: je moet de auto goed kunnen wegzetten, ergens afgelegen, liefst aan proper water om te zwemmen en ook nog met een mooi uitzicht. Het water om in te zwemmen hebben we moeten opgeven, maar we vonden wel een supermooi plekje aan een vijver. Tijd om het flesje wijn te ontkurken, te picknicken en Bernardus te planten bij zonsondergang aangezien hij zijn nut bewezen had. En na een bewogen eerste dag napraten met een wijntje en een prachtige zonsondergang : wat wil een mens nog meer?

Zonsondergang
Per ongeluk is de beste planning

Op onze tweede dag beslisten we dat we één van de abdijen gingen bezoeken. Die van Jumièges zag er het mooiste uit op Google, dus beslisten we de auto enkele dorpjes verder te parkeren en te voet naar Jumièges te gaan. Volgens onze snelle google maps zoektocht was het ook “maar 6km enkel”, dus we hadden genoeg tijd om een beetje random rond te wandelen en gewoon “de juiste richting” uit te stappen. Na een tijdje wandelen door bossen, door een veld en een best wel drukke weg waren we bijna aan de abdij. We moesten enkel een jachtgebied in, waar we al meteen een dood paard zagen liggen. Wat bleek een tijdje later? Wellll: de abdij lag niet in het jachtgebied, maar nog enkele kilometers verder aan de overkant van de Seine.

wandelen naar Jumièges

Wij dus voort. Op zich wel tof, we moesten nu dus ook ineens een stukje door het forêt de Brotonne, wat één van de bekende bossen in het park is. En twee keer raden wie we daar tegenkwamen? Ja hoor, de drie Belgen van de dag ervoor. In het midden van een bos, waar we voorts niemand anders zagen. Nog beter werd het toen zij blijkbaar van de abdij kwamen en nog even gaan wandelen waren omdat ze er per ongeluk een uurtje voor openingstijd waren. Door onze foute inschatting hadden we dus ineens vriendjes én waren we perfect op tijd om de abdij te bezoeken.

Abdij van Jumièges, gezien vanuit de tuinen

De abdij van Jumièges is trouwens wel een bezoekje waard als je in de buurt bent. De meeste gebouwen zijn ruïnes, maar ze zijn wel indrukwekkend. De tuinen zijn bewaard gebleven en kan je ook bezoeken: tof tof tof!

Abdij van Jumièges

Nadien namen we afscheid van onze nieuwe vrienden: zij gingen petanque spelen en Pastis drinken, wij gingen terug naar onze auto wandelen. Het goeie is dat we een heel stuk langs de Seine gingen wandelen – deze keer namen we wél de weg die Google Maps aanraadde – en dat we daar meteen heel wat ideale kampeerplaatsen tegenkwamen.

Wellness de la Seine

Wanneer je na een lange wandeldag gaat kamperen langs de Seine, dan moet je hier natuurlijk een memorabele avond van maken. We beslisten dus om een hele menu te voorzien en om ook te gaan pootjebaden in de Seine. Enkele tips voor wie ons dat na wil doen:

  • Nacho’s en guacamole, hamburgers en verse chocomelk met een stuk chocolade is een ideale drie gangen menu om te maken tijdens het kamperen
  • Als je de Seine wil instappen tijdens eb, pas op! Je zakt nogal snel weg in de kleigrond en klei op rotsen wordt ook nogal glad. Dus byebye elegantie 🙂
Testen of klei van de Seine goed is voor je huid
Eindelijk echt zwemmen

Op onze laaste dag beslisten we in Jumièges te gaan brunchen aangezien we daar al een goede crèperie gespot hadden. Daarna dachten we nog een wandelingetje te gaan doen, maar gezien onze avonturen van de dag ervoor was een “vaste” wandeling misschien wel een goed idee. Wij dus naar de toeristische dienst, waar bleek dat er vlakbij ook een meer was waar je kan gaan zwemmen. HOE ZALIG IS DAT? Even plonzen was echt een goede afsluiter van onze trip en friste ons ineens weer op om de terugweg aan te vatten.

Eindelijk zwemmen

Wildkamperen in het regionaal natuurpark van les Boucles de la Seine: een aanrader!

PS: kent iemand 3 kerels van half de 20 die in juni een weekje zijn gaan kamperen in Frankrijk? We willen hen graag uitnodigen om te gaan petanquen met pastis, maar hebben hun namen jammer genoeg niet 😥

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: