Toen ik op het vliegtuig richting Kosovo stapte, raakte ik aan de praat met een Albanees/Belgisch moeder-en dochter paar. Zij gingen familie bezoeken in Albanië, en hadden tijdens één van hun vorige bezoeken Prizren bezocht. Ze raadden het me aan als één van de mooiste steden van Kosovo.
Aangezien mijn reis toch vrij ongepland verliep, en de vriendin die ik ging bezoeken verder buiten Pristina bleek te wonen dan gepland, besloot ik op m’n eerste avond dat ik een auto zou huren en de dag erna naar Prizren zou rijden.

Eens daar toegekomen, snapte ik niet volledig waar al de fuzz over ging. De voorstad vond ik niet meteen zo mooi en ’t is ook vrij druk verkeer met een heleboel smalle straatjes met veel voetgangers. Maar wanneer je een paar uur gereden hebt, kan je niet zomaar terug gaan natuurlijk. Dus ik belandde per ongeluk op een bewaakte parking (2 euro per dag, Kosovo is erg goedkoop), en trok het oude stadscentrum in.

Dat gezellige oude centrum is wat Prizren zo de moeite maakt: aan de oevers van de Drin vind je een heleboel gezellige (eet)cafeetjes, waar de obers je maar al te graag een tafeltje geven. Iets verder van het water zijn een heleboel winkeltjes en vind je ook zowel kerken als moskeëen terug. Je hoort naast Albanees, Servisch en Bosnisch ook Turks in de straten. Met andere woorden: Prizren is een smeltkroes van vanalles en nog wat. Nog een voordeel is dat er hier niet echt hoogbouw is, waardoor het stadcentrum er erg sprookjesachtig uitziet. Ook de stenen bruggen over de Drin zijn oud en verweerd. Het past volledig in de setting!

Ik hoor jullie nu al denken van “tof, maar wat is daar te zien?”. Wel, heel wat! Zoals gezegd vind je er een heleboel kerken. Jammer genoeg zijn een heel deel ervan wel beschadigd geraakt tijdens de laatste onrusten in Kosovo in de vroege jaren 2000. Het KFOR leger bewaakte wel een heel deel van deze kerken, maar jammer genoeg mocht dat niet overal baten.

Naast de Kathedraal vond ik vooral de 14e eeuwse church of Our Lady of Ljeviš de moeite. Deze Servisch Orthodoxe kerk werd tijdens de Ottomaanse overheersing ook een tijd gebruikt is als moskee. In de 20e eeuw werd de moskee dan weer terug een kerk en intussen hoort ze bij het Unesco Werelderfgoed. Op weg naar het fort – waarover later meer – kom je ook een klein schattig kerkje tegen, zijnde de Kerk van de Heilige Verlosser. Beide kerken zijn jammer genoeg beschadigd geraakt in de oorlog, en dat zie je nog steeds als je er passeert.

Wat bij de kerk van Our Lady of Ljeviš wel duidelijk wordt, is dat in Prizren veel elektriciteitskabels gewoon random over de kleine, smalle straatjes hangen. Je moet echt moeite doen om een foto te nemen waar ze niet opstaan. En dat is op veel plaatsen in de stad zo.

Op naar de moskeeën dan maar! Er zijn er enorm veel in de stad, maar de meest in het oog springende is de Sinan Pasha Moskee, vlak bij de rivier. Hier kan je ook makkelijk eens een bezoekje brengen. Hou je wel aan de kledingvoorschriften: bedek je schouders en knieën, en als vrouw ook je hoofd en laat je schoenen aan de inkom staan. ’t Is zeker en vast eens een bezoekje waard!

Wanneer je de moskee verlaat, kan je het pad naar het fort volgen. Sinds de Byzantijnse tijd is er al een fort aanwezig op de heuvel. Dit werd door de eeuwen heen uitgebreid, en bleef een plek van strategisch belang voor de stad. Vandaag kan je de ruïnes van het fort gratis bezoeken, na een toch wel pittig klimmetje van een 15-tal minuten. Je wordt wel beloond met een machtig uitzicht over Prizren en de omliggende bergen! Je ziet ook een goed onderscheid tussen het oudere stadscentrum en de nieuwere stadsrand, waar wel meer hoogbouw en grote bouwprojecten zijn. Wanneer je er bent, moet je ook letten op het groot aantal minaretten dat je ziet in de stad.

Heb je zin gekregen in een tripje naar Prizren? Enkele kleine tips om er te geraken:
- Je kan er perfect heen met de wagen of het openbaar vervoer vanuit Pristina, Peja of Skopje (Macedonië)
- Let wel op wanneer je vanuit Servië komt, daar zijn vaak issues aan enkele grensovergangen. Je kan hiervoor best even checken op de website van Diplomatie België
- Zin om Prizren te combineren met enkele andere plekken in Kosovo? Pristina is een aanrader, en je leest er hier meer over.
- Is Kosovo nu een land of een deel van Servië? Meer info over het land op zich, vind je in deze blogpost
Geef een reactie